Wat is ZwangerFit®?


Onze ZwangerFit® cursus is gericht op vrouwen die graag actief en fit willen blijven in en na de zwangerschap. De aandacht in de cursussen ligt vooral op conditie, spierversterking, coördinatie en stabilisatie. Het is tevens een gerichte cursus om zwangerschapsgerelateerde klachten zoals rug-, buik-, bekken- en bekkenbodem- klachten te voorkomen of te verminderen tijdens en na de zwangerschap. Ook na de bevalling is bewegen van belang om de belastbaarheid te vergroten bij dagelijkse activiteiten en om het werk sneller te kunnen hervatten. Naast deze actieve lessen geven wij theorielessen waarin wij coachen en informeren omtrent diverse onderwerpen zoals de zwangerschap, de baring en de periode na de bevalling.

De coaching bestaat voor een deel uit ademhalingsoefeningen met als doel te leren hoe je zo ontspannen mogelijk de diverse fases van de baring zelf kan beïnvloeden. De baring is een proces van loslaten. Het is een overweldigende gebeurtenis die je moet ervaren. Met een goede training en voorbereiding kun je dit proces van loslaten zelf beter hanteren.

NVFB-zwangerfit® is een eigentijdse vorm van zwangerschapsbegeleiding, gericht op actief blijven tijdens de zwangerschap en preventief om klachten te voorkomen. Dit concept is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pré- en Postpartum Gezondheidszorg (NVFB) en wordt uitsluitend gegeven door speciaal opgeleide fysiotherapeuten die de erkende opleiding tot NVFB-Zwangerfit®-docent hebben gevolgd. Wil je meer lezen over het NVFB-Zwangefit®-concept neem dan een kijkje op
http://nvfb.fysionet.nl

Voor wie?


De cursus ZwangerFit® is voor zowel zwangere vrouwen (vanaf 16 weken zwangerschap) als voor pas bevallen vrouwen (start 6 weken na partum). Onze groepen zijn hierdoor gemixt. De lessen vinden plaats in kleine groepen waardoor er veel tijd is voor persoonlijke aandacht en vragen.

Door wie?


De lessen worden verzorgd door Kitty Coenen, geregistreerd NVFB-Zwangerfit®-docent. Zij is werkzaam als fysio- en oedeem-therapeute bij Praktijk Schiepers in Maastricht. Daarnaast volgt zij de masteropleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Voorheen heeft zij al diverse cursussen gevolgd op het gebied van problematiek van bekkenpijn/bekkeninstabiliteit en lage rugklachten. Eind 2013 heeft zij de erkende NVFB-Zwangerfit®-opleiding met succes afgerond.